Spansktalande Länder i Världen - Komplett lista

Alexander
Skriven av:
Alexander
Publicerad:
26 aug 2021
Lästid:
7 minuter
Kommentarer:
Inga kommentarer

De spansktalande länderna i världen är en blandning av utvecklingsländer och utvecklade länder. Majoriteten av dem ligger i Latinamerika, men några ligger också på närliggande öar som Kuba och Dominikanska Republiken.

Hur många Spansktalande Länder finns det och vad heter de? Det finns 21 stycken.

Med en uppskattad total befolkning på över 400 miljoner människor är det inte förvånande att dessa länder har påverkat globala evenemang och kulturer genom sina innovativa bidrag till konst, musik, dans och mat.

Några av de mest framstående spansktalande länderna är Spanien, Argentina, Chile, Colombia och Mexiko - bara för att nämna några!

Här är en lista på spansktalande länder listat efter befolkningsmängd:

1. Mexiko

Mexico är det största spansktalande landet. Spanska är landets officiella språk och huvudspråk. Landets huvudstad är Bogotá, men det finns även andra större städer, bland annat Medellin (som är ett av Unescos världsarv), Cali och Cartagena. Mexikansk spanska är en av de mest populära spanska i världen eftersom den talas av över 100 miljoner människor. Det finns många nya ord som man måste lära sig när man åker till Mexiko så fräscha upp ditt spanska ordförråd innan du reser!

Den colombianska kulturen har påverkats av européer, men mest från Spanien. Det colombianska folket delar traditioner med sina grannländer Det finns vissa traditioner som de har behållit som är unika för Colombia, som "Fiesta de la Vendimia" i dalarna och "Bogotazo" i Bogota.

Spanskan har dock påverkats av andra inflytelser, till exempel visade det sig att indianerna som bodde i området talade andra inhemska indianspråk som tillhör de Arawakiska, karibiska, tupiska och quechuaniska språkfamiljerna.

4. Argentina

Argentina är ett vackert land som värnar om sina italienska rötter och deras officiella språk är spanska. Jämför skillnaderna mellan språken. Argentinas huvudstad är Buenos Aires.

Argentinsk spanska har exempelvis en helt annan ljudbild än motsvarande spanska i Latinamerika. Det karakteristiska för argentinsk spanska är voseo (användning av pronomenet "vos" för andra personens singular istället för "tú").

Det är värt att notera att Argentina har den högsta förväntade livslängden av alla länder i regionen.

Spanska har blivit det viktigaste av de romanska språken i Argentina. Det är viktigt att nämna att det finns andra språk som talas i landet, som engelska, tyska och italienska.

5. Peru

Peru med huvudstaden Lima är ett land som angränsar till Ecuador och Colombia i norr, Brasilien och Bolivia i öst samt Chile till söder.

Huvudstaden är Lima och befolkningen uppgår för närvarande till mer än 30 miljoner människor.

Peru har över ett dussin olika ursprungsbefolkningar, men majoriteten är Quechua och Aymara. Majoriteten av befolkningen är katolsk. Det finns också några protestantiska grupper, men de är inte lika populära. Spanska talas i större delen av landet, men det finns fickor som talar quechua eller aymara. De två viktigaste turistmålen är Machu Picchu och Cusco, som båda ligger i Anderna.

6. Venezuela

Landets officiella språk är spanska, med en del franska och portugisiska inslag. Huvudstaden Caracas har den största andelen av dessa andra språk. Venezuela är ett vackert land och det finns många olika djur, bland annat capybaran. Det har också många olika kulturer som utgör denna fantastiska nation.

Venezuela har världens högsta vattenfall och dess nationalfågel är troupialen. Venezuela skulle vara ett underbart land att besöka eftersom det har många olika turistattraktioner

8. Guatemala

Guatemala gränsar till Mexiko i väster och nordväst, Honduras och El Salvador i de sydöstra gränsområdet, Belize i öster och Costa Rica i söder. Landet fick officiellt sitt namn efter en gammal mayastad som betyder "många träd" och kan därför översättas till "de många trädens land".

Huvudstaden är Guatemala City. Befolkningen i landet överstiger 17 miljoner människor, vilket gör det till Centralamerikas folkrikaste land. Det är också ett av världens farligaste länder på grund av höga nivåer av brottslighet, våld och narkotikahandel.

9. Ecuador

Ecuador är ett land i västra Sydamerika. Det gränsar till Peru i söder och Colombia i norr. Ecuador har också en omfattande kustlinje längs Stilla havet och det inkluderar Galapagosöarna. Invånare i Ecuador kallas "en ecuadorianska" eller "en quichua".

De talar det spanska språket förstås.

Språket är ett sätt att identifiera den nationella identiteten i ett mångkulturellt samhälle. Med tanke på att spanskan anses vara det officiella språket i de flesta latinamerikanska länderna men Surinam är ett undantag där man idag pratar holländska.

10. Kuba

Kuba är en ö i Karibiska havet. Officiellt språk som talas är spanska.

Det blev en del av USA:s territorium 1898 och folket kämpade för sin frihet. 1959 blev landet ett kommunistiskt land som styrdes av Fidel Castro efter att han lett en revolution mot Fulgencio Batista.

Kubanerna har kämpat för sina medborgerliga rättigheter sedan 1960-talet då Fidel Castro tog över som president, med liten framgång hittills på grund av den kommunistiska regeringens restriktiva politik.

11. Bolivia

Bolivia med huvudstaden Sucre gränsar till Brasilien, Paraguay, Argentina, Chile samt Peru. Befolkningsmängden är cirka 10 miljoner människor. Officiellt språk är spanska men även quechua. Språket talas av ungefär hälften av befolkningen.

Spanskan fördes till Bolivia av spanjorerna och har förändrats föga under århundradena, till skillnad från i många andra länder. Bolivianerna är stolta över sitt språk och tar sig tid att lära sig korrekt spansk grammatik.

12. Dominikanska Republiken

Dominikanska republiken är ett karibiskt land med huvudstaden Santo Domingo. Spanska är det officiella språket och den huvudsakliga religionen som utövas i Dominikanska republiken är katolicismen.

Dominikanska republikens ekonomi har vuxit under de senaste åren tack vare en sund tillväxttakt från 2003 till 2008, men landet kunde inte undkomma den globala ekonomiska krisen som inleddes 2008.

13. Honduras

Honduras är ett av de minst utvecklade länderna i Centralamerika. Honduras har en befolkning på över 8 miljoner människor. Befolkningen domineras av spansktalande människor. Engelska talas inte alls i Honduras och endast en liten minoritet talar det som andraspråk. Honduranerna är mycket patriotiska.

14. Paraguay

Paraguay är ett inlandsland i Sydamerika. Officiellt språk är spanska och talas av majoriteten av befolkningen i Paraguay. I mindre samhällen talas inhemska språk som guaraní.

Landets huvudstad heter Asunción och har en befolkning på 7,5 miljoner människor.

15. El Salvador

El Salvador är ett land i Centralamerika. Det gränsar till Honduras i norr, Guatemala i väster och Mexiko i öster. De har en befolkning på cirka 6 miljoner människor som till stor del är romersk-katolska och talar spanska som huvudspråk.

El Salvador har traditionellt sett ansetts vara ett av Latinamerikas mest socialt konservativa länder. Historiker har till stor del tillskrivit detta det starka spanska koloniala inflytandet under katolicismen, som varade i århundraden och ledde till en övergång till ett mer konservativt socialt tänkande.

På senare år har det dock funnits tecken på att attityderna till religion och sexualitet börjat förändras bland den yngre generationen.

16. Nicaragua

Nicaragua är det största landet i Centralamerika. Spanskan är mycket lik den i grannländerna Costa Rica och Honduras. Det är lätt för dig att börja lära dig den nicaraguanska dialekten. Spanska har talats i Nicaragua i nästan fyra århundraden. Alla i det här landet talar spanska flytande.

Mayaspråk talas fortfarande i vissa landsbygdssamhällen. Mayaord har införlivats i det spanska ordförrådet.

17. Costa Rica

I Costa Rica används spanska som officiellt språk. Costa Rica är ett litet centralamerikanskt land som ligger mellan Nicaragua och Panama. Spanska är huvudspråket men det finns flera inhemska språk som till exempel Caribe, Teribe och Chorotega.

***

18. Panama

Panama är ett land i Centralamerika mellan Costa Rica och Colombia. Det har berg vid Karibiska havet. Panama City är Panamas huvudstad.

Genom Panama går den välkända Panamakanalen.

Alla panamaner talar spanska.

19. Uruguay

Mest känt för Montevideo som är Uruguays vackra huvudstad och största stad, med sina välsmakande kötträtter. Den ligger vid Rio de La Plata, mittemot Buenos Aires, Argentina.

Glöm inte att prova en "chivito": en biffmacka med ägg, skinka, ost och majonnäs.

20. Puerto Rico

Puerto Rico ägs av USA och ligger i Karibien. Det är känt för sina stränder och turistattraktioner. Spanska är det officiella språket i Puerto Rico. Den spanska kolonialhistorien återspeglas också i många ortnamn som San Juan, Ponce och Guaynabo.

Den spanska kolonialhistorien återspeglas också på många platser i landet.

Spanska är det officiella språket i Puerto Rico och talas av cirka 97 % av alla invånare.

21. Ekvatorialguinea

Detta mycket lite omtalade land i världen ligger på den afrikanska kontinenten. Det ligger i Guineabukten och är omgivet av Senegal, Kamerun och Gabon. Spanska är officiellt språk tillsammans med franska och de officiella språken.

Nyttiga svar på era resefunderingar

Om du ska resa till något av de spansktalande länderna i Sydamerika är det viktigt att du fräschar upp ditt spanska ordförråd innan du åker, eftersom det kommer att finnas många nya ord att lära dig. Du bör ha de olika dialekterna i åtanke när du reser eftersom de varierar mycket från land till land.

Om du reser till Spanien är det viktigt att veta att det finns dialekter som varierar från en region till en annan. Spanskan i Spanien är helt annorlunda än spanskan i Bolivia. Lär dig så mycket som möjligt om dessa dialekter innan du reser så att du kan få en bättre förståelse för folket och deras kultur.

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis ska du komma ihåg att det finns dialekter som varierar från en region till en annan och se till att kontrollera vilka språk som talas i landet du reser till.Numbeo är en bra sida för att jämföra priser och annat innan du väljer din resa.

Spansktalande länder baserat på region

Karta över spansktalande länder i Europa

Karta över spansktalande länder i Sydamerika

Karta över spansktalande länder i Centralamerika

Karta över spansktalande länder i Karibien

Karta över spansktalande länder i Afrika

profilbild
Alexander Hansson
Bloggare med förkärlek för typografi, design, språk och digital marknadsföring.

Obs!

Kommentarsfältet live-modereras ej av några dedikerade moderatorer. Varje publicerad kommentar måste därför granskas och godkännas av oss för att motverka att brott begås i samband med publicering av er kommentar.

Vi stoppar all orelaterad information som inte rör ämnet språk, alternativt artikelns ämne. Om du ser något missbruk, vänligen kontakta oss. Vi kommer att kontrollera varje meddelande, men om vi väntar med att svara på vissa beror det på att vi har för lite tid pga annat att stå i.

Vi välkomnar kommentarer till artiklar och recensioner om språk och relaterade ämnen om hur man kan lära sig språk. Tänk extra noga på att inte lägga ut några personuppgifter på den här webbplatsen.

Tack för din förståelse!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Språkutbildning.com - All rights reserved 2021
pencilclocklist
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram