Hur svårt är det arabiska språket?

Alexander
Skriven av:
Alexander
Publicerad:
11 maj 2021
Lästid:
< 1 minut
Kommentarer:
Inga kommentarer

Vill du lära dig arabiska? Vill du veta hur svårt det är att lära sig det arabiska språket? Då är du inte ensam.

Arabiska talas av runt 420 miljoner människor i världen och är ett språk med många olika dialekter och brukar ofta delas in i två grupper. Högarabiska (Fussha) och dialeterna som man brukar benämna Al-’amiyyah på arabiska.

Vad är Fussha och nyarabiska?

Vilken arabiska ska jag lära mig?

Fussha som även brukar kallas MSA-Arabiska (Modern Standard Arabic) eller Klassisk Arabiska är den officiella högarabiskan som är skrift- och massmediespråk i arabländerna och brukar talas av nyhetsankare, politiker, diplomater, imamer samt utbildade personer.

Högarabiska används inte vardagligt ute på gator och torg eller i hemmen. Det används för det mesta i officiella sammanhang såsom i politiska tal, nyheterna, religiösa sammanhang och dylikt.

Därför är det den bästa arabiskan du bör lära dig om du vill kunna kommunicera med arabisktalande från hela arabvärlden och även läsa arabisk litteratur. Ingen pratar dock högarabiskan som modersmål men det är ett officiellt språk i många arabländer.

Nyarabiskan, även kallat Al-’amiyyah, är uppdelat i ungefär 30 arabiska dialekter och är talspråket och pratas av befolkningen i respektive arabland. Egyptiska och syriska är två former av nyarabiska. Den formen av arabiska används som det vardagliga språket ute på gatorna.

Förstår alla Araber varandra?

Det finns arabiska dialekter som är svåra att förstå av de flesta araber. Ett exempel på en svårförståelig arabisk dialekt för många araber är marockanska i och med alla franska låneord som präglar den marockanska dialekten p.g.a. att Marocko varit koloniserat av både Frankrike och Spanien där Frankrike styrde över de största delarna av landet i början på 1900-talet.

Ifall en libanes och en marockan skulle vilja kommunicera med varandra på arabiska så skulle de säkerligen snabbt gå över till att prata högarabiska när de inte förstår varandra eftersom den sortens arabiska förstås av personer över landsgränserna i alla arabländerna men i olika omfattning beroende på status och utbildningsgrad.

Eftersom de flesta araberna kan högarabiska och sitt modersmål (dialekten från deras hemland) så råder det tvåspråkighet. Detta kallas även för diglossi. Det är vanligt förekommande att araber växlar mellan högarabiska och sin dialekt beroende på situation.

Hur svårt är det arabiska språket att lära sig?

I och med att Arabiskan är ett konsonantrikt språk med många främmande ljud så betraktas det av många experter som ett av de svårare språken i världen att lära sig.

Det amerikanska institutet som lär ut främmande språk till amerikanska serviceyrken såsom diplomater som tjänar den amerikanska staten, FSI (Foreign Service Institute), klassar det arabiska språket som ett av de svåraste språken att lära sig för folk med engelska som modersmål.

FSI klassar språkens svårighet i 5 kategorier där språken i kategori 1 är lättast att lära sig och språken i kategori 5 är svårast. Arabiska klassas in i kategori 5 dvs. extremt svårt.

För att bemästra språket beräknar FSI att det tar 88 veckor med intensiva 5-timmarslektioner från måndag till fredag eller 2200 timmar.

FSI-kurserna är gjorda för att lära sig med en lärare men om du vill läsa  FSI-kurser i arabiska på egen hand gratis så är det en möjlighet men det kräver mycket självdisciplin. Här är en till sida som erbjuder detta.

För att veta mer om hur man lär sig arabiska på bästa sätt genom att memorisera glosor korrekt så rekommenderar jag att läsa denna artikeln.

Slutord

Avslutningsvis skulle jag vilja säga att Arabiska inte är omöjligt att lära sig för en svensk men att man bör lägga stor vikt på att lära sig alfabetet och dess främmande ljud från första början innan man går in på att lära sig ord och meningar. Då blir allt mycket enklare.

Övning ger färdighet!

profilbild
Alexander Hansson
Bloggare med förkärlek för typografi, design, språk och digital marknadsföring.

Obs!

Kommentarsfältet live-modereras ej av några dedikerade moderatorer. Varje publicerad kommentar måste därför granskas och godkännas av oss för att motverka att brott begås i samband med publicering av er kommentar.

Vi stoppar all orelaterad information som inte rör ämnet språk, alternativt artikelns ämne. Om du ser något missbruk, vänligen kontakta oss. Vi kommer att kontrollera varje meddelande, men om vi väntar med att svara på vissa beror det på att vi har för lite tid pga annat att stå i.

Vi välkomnar kommentarer till artiklar och recensioner om språk och relaterade ämnen om hur man kan lära sig språk. Tänk extra noga på att inte lägga ut några personuppgifter på den här webbplatsen.

Tack för din förståelse!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Språkutbildning.com - All rights reserved 2021
pencilclocklist
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram