Hur man blir flerspråkig: 10 tips för nybörjare

Alexander
Skriven av:
Alexander
Publicerad:
21 aug 2021
Lästid:
< 1 minut
Kommentarer:
Inga kommentarer

Hej alla! Många svenskar kan mer än ett språk, oftast sitt modersmål svenska och engelska, eftersom det är obligatoriskt i skolan. I den här artikeln kommer jag att presentera 10 första steg för hur du snabbt kan komma igång med några nya språk för att bli flerspråkig.

Språk i skolan

Flerspråkig som barn

Jag blev tidigt flerspråkig eftersom de pratade två språk i hemmet. I skolan studerade olika språk såsom tyska som andraspråk, grundläggande latin och grekiska. vilket jag snabbt har glömt bort. Jag lärde mig inte heller att prata tyska flytande, för jag kände inte till några bra inlärningsmetoder som gör att man kommer ihåg. Elever lär sig sällan sådant i skolan.

Det var när jag som tonåring köpte en universitetsbok för att lära mig arabiska som allt förändrades och jag började lära mig hur man lär sig ett språk och inte glömmer det.

Vad heter det när man kan flera språk?

Personer som är flerspråkiga kallas för polyglotter. Det innebär att man kan tala, läsa och skriva minst två andra språk än sitt modersmål.

fördelar med att lära sig olika språk

Fördelar med att lära sig olika språk

Att lära sig ett nytt språk är svårt och tidskrävande, men det är värt ansträngningen. Att lära sig ett andra eller tredje språk gör dig också smartare! Forskningen talar också för att språkkunskaper förbättrar hjärnan. Flerspråkighet öppnar upp för nya jobbmöjligheter i livet. I en studie vid universitetet i Edinburgh fann forskarna att vuxna som lärde sig ett andra språk hade större kognitiv flexibilitet än de som bara kunde ett språk. Forskarna tror att människor får denna förmåga genom att lära sig att förstå ny information på olika sätt.

Fördelarna med att lära sig ett annat språk sträcker sig längre än att bara kunna tala med människor på deras modersmål. Du blir mer flexibel och kreativ i ditt tänkande samt bättre på att lösa problem. Låter detta som någonting du vill uppnå? Om så är fallet får du här en snabb översikt över hur du kan bli flerspråkig.

Tre fördelar

1) Att lära sig ett nytt språk är svårt och tidskrävande, men det är värt ansträngningen.

2) Att lära sig ett andra eller tredje språk gör dig också smartare!

3) Du får möjligheten att prata med människor på deras modersmål. Du blir bättre på att lösa problem och på att tänka flexibelt och kreativt.

glömmer man sitt modersmål

Glömmer flerspråkiga sitt modersmål?

Nej, den mänskliga hjärnan har en mycket hög kapacitet att lära sig språk och kan lagra upp till 6-8 språk samtidigt. Det sägs ofta att hjärnan kan lära sig många fler, men detta uttalande är kontroversiellt och bygger på forskning om mycket intelligenta människor som har lärt sig till och med 20 språk - det kan finnas en gräns, men den har ännu inte bevisats.

Hur blir man flerspråkig? - Här är de 10 bästa tipsen

1) Språkinlärning är ingen raketforskning

Språkinlärning är ingen raketforskning, men det är mycket lättare om du har rätt metod och material för studierna. Jag provade att lära mig flera språk innan jag kom på vad som fungerade bäst för mig, nämligen metoden "Comprehensible Input".

Video som förklarar Comprehensible Input

Även idag letar jag fortfarande efter bättre sätt att lära sig ett nytt språk. Alla människor är olika och det som fungerar för den ena kanske inte fungerar för den andra. Det är viktigt att du tar reda på vilka metoder som passar dig bäst eftersom det finns många material att tillgå.

2) Oroa dig inte för grammatik - fokusera på ordförrådet

Det är ett vanligt råd från lärare och lingvister att om du vill tala bra så måste du studera grammatik. Jag försökte med denna metod och att memorera regler, men det kunde inte hålla i längden. Det som fungerar fenomenalt är att lära sig ordförråd. Om du kan många ord på ditt målspråk blir det lätt att bilda meningar och uttrycka dig tydligt.

Vissa säger att grammatik inte spelar någon roll men det hjälper dig att förstå hur meningar är uppbyggda. Köp en grammatikbok när du kan några hundra ord och kan uttrycka dig någorlunda. Först då kommer den att hjälpa dig.

3) Lär dig ordförråd med SRS

flashcards

Vad är flashcards?

Flashcards är ett bra sätt att lära sig nya ord. Du skriver ordet på ena sidan av små kort och dess betydelse på den andra sidan. Sedan vänder du på kortet för att se om du har förstått det rätt. Flashcards finns både digitalt och i pappersform.

De flesta har text på båda sidorna av sina flashkort. Efter att ha läst Gabriel Wyners bok "Fluent Forever" upptäckte jag att det var enklare att lära sig nya ord med bilder eller animationer på korten. Hjärnan kommer lättare ihåg bilder eftersom det gör ordet mer minnesvärt.

Jag föredrar digitala flashkort eftersom du slipper rita bilder på papper. Jag väljer istället ut bilder och animerade gif-bilder på Google images som jag sedan för in i mitt SRS-program på datorn eller i mobilen.

glömskekurvan

Vad är SRS?

SRS (Spaced Repetition Software) är ett system som är till för att påminna dig om ordet precis innan du glömmer det. SRS programvaror använder algoritmer för att skapa ett personligt inlärningsschema som påminner dig om ord vid rätt tidpunkt i längre och längre tidsintervaller så orden till slut sätter sig i långtidsminnet.

Systemet bygger på den så kallade glömskekurvan. Forskaren Ebbinghaus är ansvarig för upptäckten och fann att en person efter några timmar glömmer 50 procent av det han eller hon har memorerat. Systemet påminner dig om ordet precis innan du glömmer det och ökar gradvis intervallet mellan påminnelserna.

Utmärkta SRS-program

  • Den bästa språkappen som jag hittat med inbyggd SRS är Fluent Forever.
  • Anki är ett utmärkt alternativ för den som vill ha gratisprogram.
  • Ett annat populärt program är Memrise som finns på webben eller som en app för smartphones.

Jag har använt metoden mer på senare tid och den har visat sig vara mycket effektiv för att memorisera hundratals och tusentals ord utan att repetera för mycket.

lyssna på språk

4) Lyssna på ditt målspråk varje dag

Att vänja sig vid att höra ljuden från ett annat språk hjälper dig att lära dig nya ord utan att tänka. Det ger dig också mer självförtroende när du talar.

Jag gillar att lyssna på modersmålstalare som spelar in sitt språk på min dator eller mobiltelefon. Jag får en uppfattning om hur de uttalar orden och försöker sedan använda det jag hör i vardagen. Använd ditt öra i stället för att försöka lära dig allting utantill, eftersom det sparar mycket tid.

5) Titta på filmer & serier

När du tittar på en film kan du försöka hitta undertexter och pausa filmen för att läsa dem. Om de inte finns tillgängliga kan du läsa med hjälp av textning på YouTube. Att du inte förstår allt spelar ingen roll. Det viktiga är att du lyssnar på språkets ljud och gradvis vänjer dig vid hur meningarna är uppbyggda.

Jag föreslår att du tittar på filmer som är lite mer avancerade för dig, för om de är för lätta kan du somna och slösa bort din tid. Även om jag inte är säker på hur viktigt det är att titta på tv-serier på ett annat språk, kan det göra inlärningen lättare samtidigt som det underhåller dig.

6) Läs böcker, musiktexter och mycket mer

Det kan vara svårt att läsa texter på ett främmande språk. Men efter att ha läst några meningar kommer du att vänja dig vid det. Jag har märkt att min läshastighet har ökat sedan jag började studera spanska förra året. Du behöver inte läsa Krig och fred eller Brott och straff från början till slut.

Amazon säljer eböcker med Whispersync för röst - ett utmärkt verktyg om du lyssnar på boken samtidigt som du läser den. Medan du lyssnar markeras orden som sägs i eboken i Kindle-appen.

7) Kommunicera med personer som har ditt målspråk som modersmål

Det bästa med att lära sig språk är att det finns många sätt att göra det på. Det behöver inte vara lektioner som du deltar i på din lokala språkskola eller ditt universitet, även om de kan hjälpa dig snabbt

hello talk language app

Använd Hello Talk

HelloTalk är en gratis app med en utmärkt plattform som verkligen kan hjälpa dig att lära dig ett annat språk.

Jag rekommenderar att du använder taligenkänningsfunktionen och sedan får feedback från infödda talare som finns på Hello Talk precis som du. De kommer att ge dig förslag på hur du kan förbättra ditt uttal, vilka ord eller fraser som är svåra för dem att förstå och mycket mer.

8) Utmana dig själv

Att lära sig ett språk kan vara mycket intressant och utmanande om du planerar det på rätt sätt.

Om du till exempel vill lära dig spanska, varför inte besöka Mexiko eller Spanien? Eller studera utomlands vid ett universitet i ett annat land som talar ditt målspråk för att förbättra både dina språkkunskaper och lära dig något nytt om lokal historia och lokala sedvänjor?

9) Använd teknik för inlärning

Om du har en smartphone, varför inte använda den för att lära dig ditt målspråk? Jag föreslår att du laddar ner appar som bekvämt kan hjälpa dig att studera språket. Du kan ta bilder med en app som Word Lens och få översättningar på ett annat språk direkt. Ett annat alternativ är Fluent Forever, som jag tycker är den bästa på marknaden. Vissa föredrar dock Duolingo.

10) Kom ihåg

Om du inte vill spendera pengar på läromedel, som kan bli ganska dyra, finns det flera kostnadsfria alternativ som hjälper dig att nå ditt mål. Jag skulle råda dig att välja något av följande:

För att lära sig spanska på ett bra sätt är det bra att kombinera olika metoder som förstärker din förmåga att lära dig spanska med hjälp av videoklipp.

Jag vill dock tipsa om en tjänst som kostar men som är fenomenal. En riktigt bra videotjänst är LingoPie!

Sammanfattning

Hur börjar man då lära sig ett nytt språk? Vi har 10 tips för nybörjare som hjälper dig att lyckas. Du kan välja någon av de metoder som vi nämnt eller prova en egen metod. Det viktigaste är att vara konsekvent och ha tålamod med dig själv under hela processen, för det tar tid och engagemang att lära sig ett annat språk flytande! Vet du vilken metod som har hjälpt dig mest i dina studier? Låt oss veta genom att kommentera nedan.

Jag hoppas att den här artikeln har hjälpt dig att lära dig mer om språk och hur man använder dem i vardagen. Håll ögonen öppna för mer användbart innehåll. Tack för att du läste!

Om du gillade artikeln, dela den gärna på Facebook och Twitter.

profilbild
Alexander Hansson
Bloggare med förkärlek för typografi, design, språk och digital marknadsföring.

Obs!

Kommentarsfältet live-modereras ej av några dedikerade moderatorer. Varje publicerad kommentar måste därför granskas och godkännas av oss för att motverka att brott begås i samband med publicering av er kommentar.

Vi stoppar all orelaterad information som inte rör ämnet språk, alternativt artikelns ämne. Om du ser något missbruk, vänligen kontakta oss. Vi kommer att kontrollera varje meddelande, men om vi väntar med att svara på vissa beror det på att vi har för lite tid pga annat att stå i.

Vi välkomnar kommentarer till artiklar och recensioner om språk och relaterade ämnen om hur man kan lära sig språk. Tänk extra noga på att inte lägga ut några personuppgifter på den här webbplatsen.

Tack för din förståelse!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Språkutbildning.com - All rights reserved 2021
pencilclocklist
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram