Hur kan man lära sig Arabiska?

Alexander
Skriven av:
Alexander
Publicerad:
29 apr 2021
Lästid:
< 1 minut
Kommentarer:
Inga kommentarer
Om du seriöst vill börja lära dig Arabiska så är uttalet det viktigaste du bör börja med. Att lära sig Arabiska behöver inte vara så svårt om man vet hur man ska börja.

Uttalet av Alfabetet

Lär dig Alfabetet och hur varje bokstav uttalas. MSA Arabiska har 28 konsonantljud och 6 vokalljud. Ett flertal av ljuden skiljer sig från andra språk och därför är det viktigt att lära sig hur de låter och träna på att uttala dem. Annars blir det svårt att kunna göra sig förstådd på språket. Därför bör detta prioriteras till en början. Använd denna tjänsten!

När du börjar känna dig bekväm med uttalet av enkla konsonant- och vokalkombinationer så bör du fokusera på att lära dig simpla ord och meningar.

Hur ser jag till att komma ihåg vad jag lär mig?

Många personer misslyckas med sin språkinlärning eftersom de inte repeterar vad de har lärt sig. Det är ytterst viktigt att repetera på ett effektivt sett. Forskare som studerat minnet har kommit fram till att det finns givna intervaller då det är bäst att repetera. Forskaren Ebbinghaus utformade en inlärningskurva som baserades på en procentandel glömska över tid och kom fram till att tiden det tar att glömma av ett specifikt ord tar längre och längre tid vid varje repetition och att den ideala tidpunkten då man bör erinra ordet är precis innan man har glömt av det. Det skapar nya starka sammankopplingar i din hjärna när du försöker komma ihåg det utan att se svaret till en början. Program som Anki m.fl. är utformade på just detta sett. Även språkappen Pimsleur använder denna metod men kallar den för "Graduated Interval Recall". Det är väldigt effektivt och du kommer bli förvånad över hur snabbt det går att lära sig på så vis. Lär dig därför använda Anki. Programmet är gratis.

Vilka ord ska jag lära mig?

Många tjänster lär ut en massa onödiga ord som du aldrig eller sällan kommer få användning för. Därför är det viktigt att lära sig ord och meningar som ofta används i språket. Det finns många bra resurser som listar ord baserat på frekvens i språket. Sådana böcker brukar kallas för Frequency Word Lists på engelska. Här har du en bra sådan för Arabiska.

Lära sig Arabiska - Grammatik

Hur lär man sig då grammatik? Det finns olika sätt att lära sig grammatik på. Det ena sättet är att lära sig språket genom att assimilera grammatiska koncept genom att man utsätter sig för många exempelmeningar tills man förstår mer och mer. Detta brukar kallas för Sentence Mining. Då lär man sig språket precis som ett barn genom att man lär sig använda olika meningar och får en känsla för språket. Att titta på film är ett bra exempel på "sentence mining" eftersom man utsätts ständigt för nya meningar .

Det andra sättet är att studera olika grammatiska koncept i en grammatikbok eller artikel om ett visst koncept på en blogg eller i en app. En balanserad kombination av de båda metoderna bör eftersträvas för effektivast inlärning.

Metod - Studera eller lära sig?

Man kan välja att studera Arabiska på universitetet eller att lära sig språket på egen hand. Det finns en grundläggande skillnad mellan studier och lärande inom språkinlärning. Men vad är då skillnaden?

Att kunna tala ett språk är en färdighet. En färdighet är något som uppnås över tid genom försök och fel. Man lär sig språket.

Minns du första gången du magiskt började hitta balansen på sadeln på din cykel? Jag minns det ögonblicket och jag hittade det magiskt, efter dagar av frustrerande misslyckanden. Jag var otålig och såg fram emot att kunna cykla men det tog mig tid och ansträngning att komma dit. Det gick snabbt att lära sig men det krävde fullt fokus från min sida. Jag valde tidigt bort stödhjulen för jag ville träna upp balansen. Jag ramlade ett antal gånger men vid varje fall gav det mig en läxa och det skapades nya nervtrådar i min hjärna så jag skulle lära mig på felen. Efter varje misslyckat försök provade jag att justera min teknik och blev snabbt bättre och bättre eftersom jag upptäckte vad jag gjorde för fel. När min hjärna slutligen hade förvärvat den färdigheten var jag bokstavligen "stadig på sadeln".

Låt oss anta att min mycket entusiastiska far hade velat lära mig att cykla genom att ständigt ge mig instruktioner om hur man gör det. Om han hade velat att jag studerade hur man cyklar så hade han förmodligen använt sin expertis inom rationell cykeldynamik och trott han att hans kunskap kunde vara till hjälp. Han hade då sagt följande till sin hans 6-årige son:

En cykel förblir upprätt när den styrs så att markreaktionen tvingar exakt balans alla andra inre och yttre krafter som den upplever, till exempel gravitationell om den lutar, inertial eller centrifugal om den befinner sig i sin tur, gyroskopisk om den styrs och aerodynamisk om i en sidvind. Styrningen kan tillhandahållas av en förare eller, under vissa omständigheter, av själva cykeln. Denna självstabilitet genereras av en kombination av flera effekter som beror på cykelns geometri, massfördelning och framåthastighet. Däck, fjädring, styrdämpning och ramflexibilering kan också påverka det, särskilt i motorcyklar.

Hur mycket bättre hade jag blivit på att cykla av att höra det där som 6-åring? Inte ett skvatt. Det där är inte att lära sig, det är att studera någoning och jag hade förmodligen aldrig lärt mig att cykla på enbart den informationen. Jag hade behövt pröva hur det är att cykla i praktiken. Precis samma koncept gäller språk. Språkinlärning är en färdighet som man övar upp med praktik. Inte enbart genom studier.

Det finns många som studerar språk som kan mycket om specifika språk utan att ha några färdigheter att komma med när det gäller att kommunicera och så finns det personer som aldrig har studerat ett språk som pratar som en från det landet som språket används. Där har vi skillnaden. Språkstudier kombinerar oftast studier och praktisk inlärning. :) Det är delvis därför bilskolorna kombinerar studier och inlärning med teoriprov (studier) och övningskörning (inlärning). Ingen kan lära dig att cykla förrän du beslutat att prova själv!

Om man vill lära sig att använda ett språk så bör fokus ligga på inlärning. Det är aldrig fel att studera språk och lingvistik. Det är bra som komplement.

Följ denna länken för att hitta universitetsutbildningar i Arabiska.

Följ denna länken för att hitta gratis onlinekurser i Arabiska.

Lycka till. Hoppas informationen var till hjälp! ;)
profilbild
Alexander Hansson
Bloggare med förkärlek för typografi, design, språk och digital marknadsföring.

Obs!

Kommentarsfältet live-modereras ej av några dedikerade moderatorer. Varje publicerad kommentar måste därför granskas och godkännas av oss för att motverka att brott begås i samband med publicering av er kommentar.

Vi stoppar all orelaterad information som inte rör ämnet språk, alternativt artikelns ämne. Om du ser något missbruk, vänligen kontakta oss. Vi kommer att kontrollera varje meddelande, men om vi väntar med att svara på vissa beror det på att vi har för lite tid pga annat att stå i.

Vi välkomnar kommentarer till artiklar och recensioner om språk och relaterade ämnen om hur man kan lära sig språk. Tänk extra noga på att inte lägga ut några personuppgifter på den här webbplatsen.

Tack för din förståelse!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Språkutbildning.com - All rights reserved 2021
pencilclocklist
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram